Sortida d'ofici. Festa Major de 1890, amb el nou mercat acabat d'inaugurar, els gegants moros, el drac de Vilafranca del Penedès i demès balls populars.
Curiositats de Festa Major....
Per la matinal de la Festa Major de Sitges de 1877, trobem que és convidat a participar-hi el Drac de Vilafranca. No és estrany que per aquells temps en que les festes populars començaven a organitzar-se, es demanès la col·laboració i participació de balls populars d'altres poblacions veïnes per tal de completar un xic el programa de la Festa Major. Aquell any 1877 però, va tenir lloc una discussió per temes musicals entre partidaris de les diferents bandes musicals.
El que succeí va ser la preparació de dues cercaviles parel·leles, dues matinals, organitzades per cadascuna de les agrupacions. El Drac de Vilafranca del Penedès va participar en la del Retiro, que va preparar una festa a l’alçada de l’oficial, on, entre d’altres balls, hi anava la Mulassa de Vilanova.
Anys més tard, per la Festa Major de 1890 el drac vilafranquí va tornar a Sitges, i en la premsa llegim que va ser pagat per les mateixes persones que el transportaren, sense subvenció municipal.
Si bien era cosa resuelta que el Drach de Villafranca del Panadés contribuyera este año á las diversiones profanas de estos días, disistióse después de hacer semejante gasto, pero á última hora los encargados de su trasporte han resuelto forme parte del bullicio popular, pero sin subvención alguna y por su cuenta y riesgo. Lo celebramos. El Eco de Sitges, 24.VIII.1890
Sobre la història del drac de Sitges, no cal explicar més, ja sabem que fou construït i inaugurat l'any 1922 i que es va organitzar una bona presentació a la platja, tal i com es va reproduïr en el seu 75è aniversari, arribant per barca i esdevenint una gran diada per la història de la Festa Major de Sitges. "La otra sorpresa de dotar a Sitges de su mascota, denominándola Fera foguera, consiste en un mónstruo, ideado por el artista señor Ferré Pino y construído en la carpintería del señor Forment, equivalente al célebre Drach, arrojando surtidores de fuego por sus fauces. Para rodear de misterio el acto, esperóse se extinguieran las bengalas de artificio para desembarcar en La Punta dicho artefacto, siendo recibido por Jigantes, enanos, danzas y músicas, extinguiéndose seguidamente la inusitada animación de la tradicional verbena en la expléndida Ribera.
Festa Major de Sitges c. 1922
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada