dilluns, 2 de novembre del 2020

EL LLIBRE CATALÀ EN TEMPS DE MODERNISME

LA FADA


Al Museu Maricel de Sitges es pot visitar una gran exposició: El llibre català en temps del Modernisme, comissariada per Aitor Quiney i Eliseu Trenc. Aquesta mostra «ofereix una visió sobre el que va significar el llibre com a objecte d’art des de la darrera dècada del segle XIX fins a la segona dècada del segle XX, un dels períodes més rics en la creació artística del nostre país». 
Sens dubte l’Art Modern o Modernisme català va ser un moviment de gran vitalitat creativa, una explosió d’imaginació majúscula i una decidida aposta intel·lectual per embellir la vida quotidiana.

A tall d'exemple, el 1897, Alexandre de Riquer va realitzar composicions decoratives per a la òpera La Fada que va composar Enric Morera, i que es va estrenar al Teatre Prado Suburense.



Al llibret, imprès per l'Avenç, de Riquer dibuixa aquesta "elegant figura d'una fada-dona d'aigua, que viu immergida dins un paisatge aqüàtic del qual sembla que l'ànima, és una de les imatges més emblemàtiques d'aquest folklore tradicional català, que els artistes modernistes, poetes, músics i pintors es van tornar a apropiar".

Fragment dels il·lustradors dins  el capítol sobre el llibre il·lustrat, paradigma del Modernisme gràfic per Elseu Trenc



Adrià Gual va fer la coberta de la tercera Festa Modernista del Cau Ferrat. Barcelona : L'avenç, 1895










Il·lustracions de Miquel Utrillo Molius per al llibre Oracions de Santiago Rusiñol publicat el 1897






El llibre catala`en temps del Modernisme . Aitor Quiney, Eliseu Trenc, Pilar Vélez. Barcelona : Viena ; Consorci del Patrimoni de Sitges, 2020