dimecres, 22 d’agost del 2012

ELS GEGANTS VELLS

Els gegants i cabeçuts de Sitges al Poble Espanyol. 1929

ELS GEGANTS VELLS...

...  i els canvis de fisonomia.

I és que amb tants anys d'història... (enguany 115), és evident que hi ha hagut tot un seguit de modificacions d'imatge, havent passat per diferents estils, vestuari, perruqueria i indumentària. Si el 1929 (en la imatge superior), el gegant, apareix sense barba, deixant tan sols el bigoti i si ens hi fixem, també duu un pergamí enlloc del tradicional ceptre. El 1931, amb un mocador lligat al cap, el 1934 sense corona ni sense mocador, i el 1939 sense barba ni bigoti, crec que coincidiran amb mi, que mes val no fer gaires invents i deixar-los tal i com estan que any rere any ja fan prou goig.

... i els gegants moros.

I es clar, amb tants anys com tenen, ja n'han passat d'històries i historietes de tot tipus i n'han vist de tots colors. Com s'explica en aquest bloc en un altre apunt sobre els gegants moros antics, anomenats d'en Querol i que van prendre part en la Festa Major de 1919 com a darrer any, es pot deduïr que a partir d'aquí, ja tan sols apareixen a la nostra festa gran els nous gegants -que ara son vells- i que acostumaven a fer dues sortides anuals: per la festivitat del Corpus i per Festa Major, si bé en alguna ocasió puntual, havien participat en alguna trobada de gegants o havien fins i tot participat en alguna festivitat d'alguna població veïna. Així doncs, els trobem a les festes de la Mercè de Barcelona de 1902, que fou la primera trobada multitudinària de gegants celebrada a la ciutat comtal i que guanyaren una medalla d'argent i un diploma d'honor.

... i la visita dels gegants de Sitges al Poble Espanyol de Montjuïc.

Com a curiositat, no fou la única ocasió en que participaren en altres esdeveniments a Barcelona, doncs pel que observem, els gegants es desplaçaren al recent inaugurat recinte del Poble Espanyol de Montjuïc dos dies desprès de la inauguració oficial -recordem que en la seva construcció es comptà amb Miquel Utrillo- i com llegim en una nota publicada a L'Eco de Sitges del 26 de maig de 1929, el propio [alcalde] D. Pablo Barrabeig Bertrán enteró a la Comisión permanente de que, habiéndose solicitado con gran premura la cesión de los Gigantes y de los Cabezudos para lucirlos el día de hoy [21 de maig] en la inauguración del característico "Pueblo Español" en la "Exposición Internacional de Barcelona", accedió a ello en la seguridad de que sus compañeros aprobarían su proceder. La Comisión permanente consignó su absoluta conformidad.
Ara per ara no tenim mes dades de què va impulsar al consistori a dur els gegants a la ciutat comtal per a tal esdeveniment, ni de l'esmentat canvi d'imatge. Potser es va voler fer una petita prova -fora de Sitges- per comprovar si la nova imatge seria afavoridora? Devien comprovar, com és obvi,  que no va ser el cas? Tanmateix, no deixa de ser una anècdota ben curiosa.