divendres, 22 d’abril del 2011

EL CASTELL

DEL VELL SITGES ...

Enmig de la plaça major de l'antiga Sitges, s'aixeca un vetust edifici, de parets més altes que les cases que l'envolten, d'aspecte server amb una torre al centre, que temps abans sobresortia: és el Castell o casa del Senyor de Sitges.
La seva construcció data de diverses èpoques, la més antiga és la que mira a la plaça, on apareix una pedra molt deteriorada amb la xifra de l'any 1513. En aquesta paret es va col·locar el Plaza de la Constitución. Te aquesta casa un finestra de treball gòtic, éssent senzilles les tres restants. Tenen la seva porta principal front a muntanya, amb un balcó sobre el mateix; dos finestres a ambdós costats i tres al pis segon. La part posterior compta amb quatre finestres i dos vulgarment anomenades reixes, de les que hi ha tam´be dos al costat de la porta i tres a la façana de la plaça. En l'aresta esquerra es veu marcat l'any 1681. A la porta d'entrada a la gran sala i en altres portes baixes queda de manifest l'estil gòtic, (...) presentant algunes portes senyals de bala dirigides contra elles, quan el Castell fou atacat l'any 1649 per les tropes reials.
Els habitants de Sitges porten al Castell les seves càrregues de raïm dels delmes; aquí es recollia el blat de la dècima porció; aquí residia el notari públic, escriptures de les quals es troben a la Casa Consistorial ; aquí estava aposentat l'Alcalde Major ; aquí, el dia de la Commemoració dels fidels difunts, es donava un tros de pa a tots els habitants de la vila que acudien a l'històric palau.
El Castell ha servit per a aquarterar tropes, ha estat hospital de colèrics el 1854, és al present, escola pública de nenes, amb residència de la senyora mestra i ajudants, tenien caserna els guardes rurals, i era la presó des d'anys remots. Part de la torre fou enderrocada el 1851.
Si aquest vetust edifici s'enderroca (com s'indica públicament), difícil serà que un altre presti tants serveis.




Cau Ferrat. Planta baixa. Elements de l'antic Castell de Sitges

Fèlix Clarà Carbonell, Pvre. (Del seu manuscrit sobre fets i coses de Sitges) L'Eco de Sitges, 29.IX.1929 [Traduït del castellà]