Fa gràcia llegir com en la noche del domingo salieron para Santa Pola y Elche los señores Alcalde [Miquel Ribas] y Secretario [Bonaventura Julià] de esta villa al efecto de adquirir por cuenta del municipio 50 palmeras destinados al ornato del paseo de la Ribera. I ja llavors, i parlem del mes de maig de 1896, aquestes accions foren criticades, ja que llegim como si al Ayuntamiento de Sitges le sobrase el dinero... i ho criticaven, no pel fet d'adquirir les palmers d'Elx, sinó pel fet que les autoritats fessin el viatge ells mateixos ¡Estaríamos frescos si para adquirir por ejemplo un frasco de Guayaba auténtica y de buena calidad, tuviésemos que hacer un viaje á la Isla de Cuba![La Voz de Sitges, 24.5.1896].
Fou en aquells anys quan s'iniciaren també, una serie de gestions per dotar a Sitges d’una xarxa completa de clavegueres. S’amplià l’enllumenat públic i s’intal·laren fanals de gas als sectors de la població on encara existien els de petroli.
Reprodueixo un fragment d'un article de David Jou Andreu publicat a L'Eco de Sitges de l'1 de gener de 1996, quan tot just feia cent anys de la col·locació de les palmeres de la Ribera, que rememora aquests fets: Arribaren per mar en el pailebot "Iris", el dia 8 de juny de 1896. A conseqüència del mal temps, l'"Iris" es veié obligat a refugiar-se al port de Barcelona, i fins el dia 11 no pogué tornar a iniciar les operacions de descàrrega. L'Ajuntament havia previst tots els detalls per a l'operació. S'havien fet tots els clots per a plantar-les al llarg del passeig, i per a portar a terme la descàrrega s'utilitzaren unes barcasses de Vilanova, que tripulades per mariners de Sitges, portarien les palmeres des del vaixell a la platja, on, per mitjà d'uns ternals es carregarien en el carro per a traslladar-les als seus llocs definitius.
Vegeu també: El Greco de la Ribera
Vegeu també: El Greco de la Ribera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada