dimarts, 12 de maig del 2020

REVISTA TERRAMAR : ALGUNES IL·LUSTRACIONS

L'estiu de l'any passat el Consorci del Patrimoni de Sitges i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sitges va tenir l'oportunitat de reeditar en facsímil la revista Terramar – Publicació quinzenal d’art, lletres i deports, que es va publicar entre el 1919 i 1920 i això va ser amb motiu del centenari de la ciutat - jardí de Terramar. 

Terramar – Publicació quinzenal d’art, lletres i deports va ser la primera de les tres revistes impulsades per Josep Carbonell i Gener en el Sitges dels anys vint. Les altres dues van ser Monitor (1921-23) i L’Amic de les arts (1926-29), esdevenint un referent cultural del Noucentisme i les Avantguardes.

Per les pàgines de Terramar trobem autors com J. V Foix, Joan Salvat-Papasseit, Josep Carner, Eugeni d’Ors, Alexandra Plana, Josep Maria López-Picó, Paul Dermée ...
... i també hi apareixen il·lustracions de Josep Obiols, Enric Cristòfor Ricart, Xavier Nogués, Enric Casanovas, Darius Vilàs, Magí Albert Cassanyes, Joaquim Sunyer...

La revista es va editar com un suport propagandístic a la urbanització de la ciutat – jardí de Terramar, l’innovador projecte impulsat per l’industrial Francesc Armengol  i que acabaria marcant el futur de Sitges i la seva dimensió paisatgística.
A la revista es parla d’urbanisme, de literatura, d’art, d’esports, de filosofia… 

Es tractava de publicar “a Sitges una revista que s’ocupés de les lletres i de les arts i que propulsés l’embelliment i la creixença de la nostra vila” (...) A la mateixa revista llegim: “Intentem, fer de Terramar una de les millors publicacions de Catalunya. Una revista de lletres en la que hi trobarà cabuda i comentari l’obra de tots els prosistes i poetes catalans –els de la passada generació, els de l’actual i les primícies dels joveníssims–, i la producció dels estrangers”.
L'Auca de la Festa Major [de Vilanova i la Geltrú]. Enric C. Ricart
.