divendres, 12 de juny del 2009

LES FLORS I EL JARDÍ ÍNTIM. L'EXPOSICIÓ DE CLAVELLS DE SITGES


Fent una ullada a la publicació D’ací i d’allà de juny 1920, llegim un article sobre el clavell i l’Exposició Nacional de Clavells de Sitges. És un extens treball sobre el cultiu i les varietats de clavell amb una petita introducció sobre l’exposició de Sitges que ja en aquell moment generava expectació.Per aquells anys, la III Exposició ja considerada com Internacional va tenir lloc del 9 al 16 de maig als jardins d’El Retiro, essent alcalde de la vila el senyor Bonaventura Julià Massó i on una associació anomenada Els amics dels clavells va ser la organitzadora de l’Exposició.Anant una mica enrera, el 30 de maig de 1918 que va ser la data del Corpus Christi, també va ser el primer en celebrar-se una exposició de clavells i que fou ubicat al desaparegut Pavelló de Mar. Al migdia, d’aquell dijous, les autoritats municipals precedits pels gegants de la vila i per diferents personalitats i al so de la banda d’El Retiro conduïda pel mestre Francesc Montserrat es dirigiren al Pavelló de Mar per inaugurar la primera Exposició de Clavells. Els fundadors i 'ideadors' van ser Josep Serra Vivó, Rossend Bartés i Bota, Antoni Clará Busquets, Marià Carbonell Mirabent, Manel Sabater Carbonell, Josep Soler i Tasis entre altres.
La següent exposició de 1919 tingué lloc als jardins del Prado Suburense igualment amb gran èxit i al següent any es celebrà als jardins d’el Retiro, alternant-se cada any ambdues entitats fins el 1921 en que hi hagué una pausa, fins al 1929, on s’organitza aquest cop entre l’Ajuntament i la Sociedad de Atracción de Forasteros i que ocupà el recinte de La Vall, magníficament decorat. Això tingué lloc també l’any següent, el 1930, aquesta vegada amb la visita dels reis Alfons XIII i Doña Victoria acompañados de sus augustos hijos y brilante séquito. Desprès i entre 1931 i 1934 altra vegada s’alternaren els llocs d’exposició entre Prado i Retiro essent aquest darrer el darrer lloc on es celebrà abans no es tornés a recuperar l’any 1950, aquesta vegada sota el patrocini de l’Ajuntament de la vila i organitzada per el Fomento de Turismo de Sitges i l’assessorament tècnic i la col·laboració dels Amics dels Jardins de Barcelona.

(Imatge extreta del llibre d'Antoni Mirabent i Muntané: Exposicions de Clavells. Catifes de flors per Corpus).



Les flors i el jardí íntim. L’Exposició de Clavells de Sitges

La blanca Sitges (no podríem anomenar-la sense acompanyar el seu nom de l'adjec­tiu acostumat) ha volgut lluir una vegada més una de les seves gràcies: la gràcia dels seus famosos clavells; d'aquests clavells sense els quals és impossible imaginar-se-la. Però no eren els clavells, com de costum, lluint llurs tons vermells o roses sobre les blanques pa­rets, o fent gama multicolor en el terrat o en el pati: ara els hem vis­tos plegats competint entre ells llur bellesa.És tanmateix dig­ne de lloança el nom­bre i la qualitat de plantes que han concorregut a l’exposició. Els amateurs van en augment i sembla que també hi va l'interès de cadascú a superar-se. El més preat, per això, és que, mercès a l'ambient i a les exposicions, ço que era cosa sols d'amateur va a convertir-se en explotació assenyada i de profit. A Sitges s'està ja muntant un veritable establiment hortícola dedicat exclusivament al conreu del clavell.La nostra costa de Barcelona a Tarragona, té les mateixes característiques que la famosa Côte d'Azur; i allí una de les més grans riqueses és el conreu de la flor.Els molts establiments hortícoles que s’estan desenrotllant a Gavà, i aquests concursos a Sitges, ens donen les primícies d’un des­enrotllament, no llunyà, de la indústria hortícola en la nostra costa, que serà sens dubte una de les nostres futures deus de riquesa, ara que les facilitats dels transports permeten que totes les coses es facin al país adequat.
L'Exposició de clavells a Sitges es repetirà l'any proper i amb premis per a les varietats noves. Ens permetem observar a la junta organitzadora que els premis haurien d'ésser adjudicats preciosament als creadors de les varietats, i exigir comprovants, car altrament s'és exposat a premiar algú que sols haurà tingut la feina de comprar allà on sigui una va­rietat desconeguda; i el que convé és esperonar els veritables creadors, i no els introductors.


Artur Rigol


BIBLIOGRAFIA

Casanova, Rafael. Nostalgia de un tiempo pasado. Las Exposiciones de Claveles. El Eco de Sitges, 22 de julio de 1945, p. 1

Casanova, Rafael. Estampas suburenses. Triunfo indiscutible del clavel. El Eco de Sitges, 7 de juliol de 1946, p. 4

Mirabent i Muntané, Antoni. Exposicions de Clavells. Catifes de flors per Corpus. Sitges: Ajuntament de Sitges, 1997

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada