Festa de sant Antoni al carrer de Port de n'Alegre. Finals de segle XIX
En tot el mes de gener i en la tradició popular catalana hi ha tot un conjunt de sants posseïdors de llargues i espesses barbes que celebren la seva festivitat al llarg de la mateixa setmana, cosa que fa que el nom popular sigui la setmana dels barbuts, coincidint amb la més freda de l'any.
Les principals diades que inclou la Setmana dels Barbuts són les dedicades a tres sants que es representen tradicionalment amb barba: Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür Abat (18 de gener). També hi ha qui inclou dins aquests sants a Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).
A Sitges, antigament,, el 17 de gener era una diada senyalada, el dia de Sant Antoni Abat, conegut popularment com «Sant Antoni dels burros o dels animals». Aquest dia era una gran festa. Es feia la benedicció, dels animals, des del baluard Vidal i Quadras, tots guarnits i molt ben abillats, destacant els de les cases de transports de can Matas i de can Gori Mirabent. [Manel, L'Eco de Sitges, 29 de gener de 1977]. Hom veia com més d'un genet corria al trot per la platja fent una demostració d'habilitat. Un cop beneïts els animals, es feia una passejada per la Vila, i no hi faltava la banda de música que tocava passos-dobles.
Aquesta festa es celebrava, almenys des de mitjans dels segle XIX, i el lloc habitual era a la platja de Sant Sebastià o carrer Port d'En Alegre, que ve a ésser el mateix hi havien dues festes que es celebraven en el carrer, la de Sant Antoni Abad (sant Antoni dels burros) i la de Sant Sebastià. Les dues en el mes de gener. La primera, molt tradicional amb la cavalcada i benedició de cavalleries, i la segona amb les parades de bargallons. Al carrer aleshores hi havia quatre cellers amb els seus cups corresponents. [Manel, L'Eco de Sitges, 9 de gener de 1982]
Algunes de les cròniques de L'Eco de Sitges ens diuen: "Siguiendo la tradicional costumbre, el domingo próximo, fiesta de San Antón Abad, tendrá lugar en la playa de San Sebastian la religiosa ceremonia de bendecir a los animales. Se nos ha dicho, sin que salgamos garantes de la noticia, que, aprovechando la oportunidad de ser día festivo, este año los caleseros tratan de acudir a dicho acto con las caballerías enjaezadas precedidos de una música". L'Eco de Sitges, 10 de gener de 1897.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada