El cafè Jansà, el cafè Xarmada i la Cerveseria del Cau Ferrat
Els antics cafès de Sitges tenien cadascun el seu ambient especial. Els de caire distingit eren llocs de pau i repòs. Hi anaven americanos i gent acomodada de la població, que no tenien altra feina sinó parlar i passejar-se. Els altres eren llocs on es cridava molt, es discutien les rivalitats de la política local i es criticaven i defensaven les doctrines de Pi i Margall, Castelar, Prim i Espartero.
Pere Forment (en Cuca), retrat de S. Rusiñol |
El cafè mes popular fou el de Jansà, del Cap de la Vila. Aquest establiment abans fou un hostal, fins el 1856 es convertí en cafè. L’antic hostal sempre estava concorregut per viatgers que anaven i venien de Barcelona en les diligències.
El 1900, desprès de quaranta anys d’existència, el cafè Jansà feu mes reformes i li canviaren el nom, deixan-lo com a Cafè Xarmada.
Pel que fa a l’altre establiment, la Cerveseria del Cau Ferrat, ubicat al passeig de la Ribera, fou un dels locals més emblemàtics del Sitges modernista. Ubicat entre els carrers de Sant Pau i de la Carreta, l’establiment s’obrí com a Café Continental. Era una casa de dos pisos, amb dos portals grans, un gran balcó de cinc metres de llargada al primer pis i dues finestres al segon. A la planta baixa hi havia un gran saló de cafè, molt gran, moblat amb gust. Al seu costat hi havia el saló billar que comunicava amb el pati. El Continental estava regentat per Pere Forment (Cuca) i ja de bon començament tenia una nodrida clientela.
Roig i Raventós, Emerencià. Sitges dels nostres avis, Barcelona : Catalonia, 1934
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada