dilluns, 3 de desembre del 2012

L'ERMITA I APLEC DE SANTA BÀRBARA



L'Ermita de Sant Bàrbara recentment restaurada. 2 de desembre de 2018


Situada a l’antiga Quadra dels Gassons i separada uns quants metres de la creu de Ribes, antigament els veïns de Sitges i de Sant Pere de Ribes tenien l’ocasió de celebrar la diada de Santa Bàrbara el dia 4 de desembre. El seu aplec era molt popular, doncs el dia de la festa sortia la gent de bon matí pel portal de Sant Francesc i s’encaminava vers l’ermita enmig de l’alegria de les converses i cants i en arribar a la capella, la gent s’escampava pel pla, mentre esperaven l’arribada del capellà perquè celebrés la missa de vuit. A les 10, es celebrava l’ofici amb molta concurrència, segons conten les cròniques de l’època. Acabada la cerimònia religiosa, la gent se’n tornava a casa per dinar. Després, la romeria tornava altra vegada a l’ermita. Es feia la novenada seguida de cant dels goigs i, a l’igual que el matí, es feien ballades a l’era durant tota la tarda.
Es repartien bons de pa, carn i arros, a l’igual que es feia per Festa Major i durant la diada es feia la tradicional venda de coques típiques de Santa Bàrbara, dolços, licors i pastes.
L’ermita que avui existeix, no és la mateixa de que parlen els documents del segle XVI. Aquella, sota l’advocació de Santa Maria, va ser fundada pels senyors de Ribas i estava dintre de la casa de la quadra dels Gassons. L’actual ermita va ser beneïda pel rector Mn. Antoni Claramunt el dia 4 de desembre de 1858 i el 1893 Josep Ballester, el seu propietari, reformà la capella i hi feu millores als voltants per donar una mica d'impuls a la celebració. L'any 1936 va ser saquejada i fins fa relativament poc, tant l'ermita com la casa es trobaven en un llarg estat ruinós i de degradació.
L'Ermita s'ha rehabilitat i restaurat de manera respectuosa i pel que fa la masia, es preveu restaurar-la ben aviat en una segona fase.