dimarts, 31 de maig del 2011

LA BIBLIOTECA POPULAR SANTIAGO RUSIÑOL


Encetem ara el mes de juny i amb ell els actes de celebració de la Biblioteca Santiago Rusiñol. Fa 75 anys i velleta com és ha anat aguantant el pas dels anys estoicament. Encara està al seu lloc, el mateix lloc de quan es va inaugurar l'any 1936. Les mateixes cadires i els mateixos prestatges. Les mateixes sales i les mateixes rajoles. El mateix pati noucentista amb el seu característic cigne de terracota. Ja la coneixem prou, tot i que durant aquests mesos n'anirem parlant, descobrint petites coses dins del seu quotidià dia a dia.


Entre les moltes institucions de què Sitges pot gloriar-se, no podem deixar de destacar la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol. Res de més encertat que una biblioteca per a honrar el nom de l'home que tant va fer per Sitges. D'aquí que la Biblioteca Popular sigui una font amb la qual s'incrementa el saber dels fills de Sitges, de tothom qui se sent emporat per la inquietud intel·lectual d'enriquir l'esperit amb els dons de la cultura.
Una Biblioteca popular desenrotlla un treball interessant i variat en benefici del poble; implica no solament el coneixement de les obres existents, sinó encara en molts casos el del públic. La majoria dels lectors no consulta els catàlegs, demana directament informació i es deixa aconsellar en allò que pot satisfer les seves afeccions i els seus gustos.
La Biblioteca compta amb una col·lecció local molt interessant, integrada de làmines, fulletons i llibres d'autors sitgetans i de temes sitgetans. També s'ho val d'esmentar la Secció d'Art, en la qual abunden els llibres sobre ferros, i que és com un complement del Museu del Cau Ferrat, especialitzat en aquesta matèria.
A part de l'organització de la Biblioteca : fitxers, catàlegs, arxius, etc., convé de destacar que hi ha les dependències següents : vestíbul, sala de lectura, sala infantil i per a joves, dipòsit, despatx i un pati típic. Precisament aquesta distribució en seccions permet a la Biblioteca de fer moltes altres activitats inherents o anexes a la seva funció.
Durant l'any també se celebren actes i varis, com ara exposicions bibliogràfiques en commemoracions i efemèrides més importants, concerts, conferències, sessions de cinema documental, etc.
La Biblioteca Santiago Rusiñol dins aquest afany per popularitzar el gust a la lectura, que contribueix, a un millorament de la nostra societat, ha aconseguit que Sitges es beneficiï dels seus serveis de prèstec fins a arribar anualment a la xifra de 9.000 lectors. No són solament els estudiants els quui fan cap a la Santiago Rusiñol, sinó que també hi van les mestresses de casa, els comerciants, empleats, obrers especialitzats i no especialitzats, industrials i agricultors. És per aixó, doncs, que els seus beneficis arriben igual a tots els sitgetans, nadius i no-nadius, adults i joves i a tothom qui sent desig d'augmentar el seu cabal de coneixements.

Fotografia : Biblioteca Popular Santiago Rusiñol


Maria Dolors Mirabent de Jou. La Biblioteca Popular Santiago Rusiñol, Sitges, 1966
Ediciones Klein